Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

20 Ιουλίου 1974

Μια ανάρτηση για να σου θυμίσει ότι η μισή Κύπρος είναι κατεχόμενη.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να πάμε και να ζήσουμε στον τόπο όπου μεγάλωσαν οι γονείς μας.
Η Τουρκία έχει εποικήσει το νησί μας με χιλιάδες Τούρκους.




Δεν με ενδιαφέρει αν εσύ που διαβάζεις νιώθεις την τρίχα σου να σηκώνεται όταν βλέπεις την κυπριακή ή την ελληνική σημαία.
Δεν με ενδιαφέρει αν φωνάζεις ότι η Κύπρος είναι ελληνική ή ότι η Κύπρος ανήκει στον λαό της.

Με ενδιαφέρει όμως να νιώσεις λίγο εγωισμό..
Να ασχοληθείς με την Τουρκία και όχι να κρυβεσαι πίσω από τους τουρκοκύπριους που δεν γνώρισες ποτέ..
Δεν ξέρω τι γίνεται τα τελευταία 37 χρόνια..
Βλέπω και καταλαβαίνω όμως τι γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια.
Και είναι παράλογο..
Εμείς όλο δίνουμε και δίνουμε και δίνουμε..
Πότε ήταν η τελευταία φορά που απαιτήσαμε κάτι?

Εμείς απλά σβήσαμε την κατοχή, τους πρόσφυγες, τους αγνοούμενους.. όλα.

Αυτοί με την παραμικρή ευκαιρία αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος.
Εμείς ντρεπόμαστε να πούμε ότι η μισή Κύπρος είναι κατεχόμενη.


Θυμάμαι κάποτε που πήγαινα με την οικογένεια μου στις συναυλίες του Νταλάρα και όλο το στάδιο τραγουδούσε το ''Λογαριάσατε λάθος'' και το ''Αμμόχωστος''.
Θυμάμαι που κάποτε τα τετράδια μας στο δημοτικό είχαν τα κατεχόμενα χωριά.
Θυμάμαι που κάποτε στο οδόφραγμα της λήδρας υπήρχε το μνημείο για τους αγνοούμενους.
Θυμάμαι που κάναμε την αντικατοχική διανυκτέρευση στο Λήδρα Πάλας.
Θυμάμαι το ''Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι'' που μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ''Δεν ξεχνώ'' και τώρα σβήστηκε εντελώς.
Γιατί σταμάτησαν όλα αυτά?
Μήπως δεν υπάρχει κατοχή πια?


Βαρέθηκα να ακούω το ποίημα..
Την ''δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση''

Πόσο να είμαστε εμείς τα καλά παιδιά?

Εμείς σταματήσαμε να κάνουμε εκδηλώσεις.
Αυτοί γιατί σήμερα θα κάνουν παρέλαση?

Εμείς ρίξαμε κάτω το μνημείο των αγνοούμενων.
Αυτοί γιατί θα ανάψουν την σημαία στον Πενταδάκτυλο?

Δεχόμαστε να μας πουλούν ρεύμα και να αυτό-διατυμπανίζονται ως ανθρωπιστές.
Οταν εμείς τους το δίναμε δωρεάν γιατί δεν το ανέφερε κανείς?

Ο Ερτογαν δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος
Ο πρόεδρος μας γιατί δέχεται να βγάζει τα διακριτικά της δημοκρατίας για να πάει στα κατεχόμενα?

Λίγο εγωισμό τίποτα άλλο..

4 σχόλια:

  1. Den ksero pou meneis, alla stin Ellada iparxei kosmos pou polemaei energa tin Tourkia, me poli eksipno tropo kai malista exoun mikres nikes enanti autis. Episis mi ksexnas oti i Tourkia gia tous Armenious kai to gegonos oti den dexetai tin Kipro os aneksartito eleuthero kratos den mpainei stin EU. Opote min se pairnei kateutheian to parapono :) kapoioi thimountai...

    episis omos na mi ksexname kai merikous Kiprious pou katebaineis kato sto nisi kai se koitane san Elladiti, kai sou lene katamoutra oti pote mas den mas boithisate, otan oi Ellines boithisan, kai akribos gia ta lathi tous plironoun akoma :)

    genika to zitima to sigkekrimeno exei 2 opseis kai tha prepei na lambanontai ipopsi poli logika gia na min pefteis se polles lathos pagides :)

    Kali sou mera.
    Lonely

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Lonely,

    κατ' αρχάς να σε ευχαριστήσω που διάβασες το post.
    Και ναι, όπως διέκρινες υπάρχει κάποιο παράπονο.. αλλά το παράπονο αυτό απευθύνεται πρώτα από όλα στους Κύπριους συντοπίτες μου..

    Αναγνωρίζω ότι πρώτοι από όλους φταίμε εμείς οι ίδιοι. Που αντί να ασχοληθούμε με την ουσία, αναγνωρίζουμε το ψευδοκράτος καθημερινά, το συντηρούμε οικονομικά και καθόμαστε και μαλώνουμε για το αν είμαστε Ελληνες ή Κύπριοι.

    Και επειδή έκανες την αναφορά για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ακουσες ποτέ την Ελλάδα ή πόσο μάλιστα την ίδια την Κύπρο να ζητήσουν μια λύση με βάση το ευρωπαικό κεκτημένο? Να ζητήσουμε το αυτονόητο δηλαδή?

    Εγώ απλά τις βλέπω να περιμένουν τη Γερμανία να αναγκαστεί να κρατήσει την Τουρκία έξω. Και αν μου πουν μερικοί ότι αυτό είναι έξυπνο πολιτικό παιχνίδι για να φανεί ότι και άλλες χώρες δεν θέλουν την Τουρκία στην Ε.Ε, τότε ας χρησιμοποιήσουμε την τόση εξυπνάδα μας και σε άλλους τομείς, ώστε να μην χρεοκωπήσουμε και οι δύο σύντομα. :)

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου και παλι,

    εννοειται και θα διαβαζα το ποστ, ειναι πολθ σημαντικο να βλεπεις και κατι πιο σοβαρο στο νετ εκτος απο καλες διακοπες και ευχες για ενα αξεχαστο καλοκαιρι οταν πριν λιγες μερες ολος αυτος ο κοσμος αγανακτουσε. Τουλαχιστον κρατας λιγο περισσοτερο εσυ :)

    Στο θεμα τωρα. Συμφωνω με εσενα, δεν ειναι δυνατον τοσοι Κυπριοι να νοιαζονται για το αν θα τους αποκαλεσουν Ελλαδιτες ή οχι, αλλα να στελνουν απο την αλλη τα παιδια τους στα Ελληνικα Πανεπιστημια με βασεις πολυ χαμηλοτερες απο οτι μπηκαμε εμεις (δεκαετια 1990-2000 τουλαχιστον), και να μην κοιτανε να κανουν κατι για το γεγονος οτι τα μνημεια σας διαλυθηκαν, οι τουριστες ερχονται μονο για να περασουν καλα και τρωνε τα παγωτακια τους και τα ποτακια τους και φευγουν, και απλα λενε τι κριμα που αυτη η ομορφη χωρα εχει τετοια προβληματα χωρις να ενδιαφερονται παρακατω...

    Κοιτα γνωριζω απο πρωτο χερι οτι ενας απο τους Στρατιωτικους συμβουλους της Κυπρου ειναι απο τα μεγαλυτερα μυαλα που υπαρχουν στον κοσμο, και ταυτοχρονα μεγας ανθρωπιστης, φιλΕλληνας (βαζωντας και Κυπριους μεσα δεν κανω διαχωρισμο στο δικο μου το μυαλο) κλπ κλπ. Οποτε θεωρω οτι στα Ευρωπαϊκα δεδομενα δινεται μια αλφα μαχη, αλλα σιγουρα οι πιεσεις μπορουσαν να ειναι μεγαλυτερες. Βεβαια δε λαμβανουμε υποψη οτι η Ολλανδια, Γερμανια ειναι γεματες Τουρκους που ειναι και το φθηνο εργατικο τους χερι...και αυτο απο μονο του ειναι μια αλλη πιεση. Γιατι οι Ολλανδοι κανανε στη Κων/πολη μια απο τις μεγαλυτερες μοναδες οφθαλμιατρικες στην Ευρωπη υπερλουξ και υπερσυγχρονη και το κοστος των ιδιων γιατρων που κουραρουν στην Ολλανδια ειναι το μισο στη Τουρκια...αυτο και μονο λεει πολλα, και για την επενδυση, και για το κοστος, και για τα συμφεροντα και τις φιλιες εκτος πιστας ;)

    Και αυτο δεν ειναι εξυπνο παιχνιδι γιατι αν θες την προσωπικη μου γνωμη στο θεμα, η Τουρκια θα μπει...ηση δαγνωνονται πολλοι για το γεγονος οτι υπαρχει ο ορος με την γεννοκτονια και την ανεξαρτησια ολων των μελων κρατων...ειμαι σιγουρη γιαυτο. Αλλα τι να κανουμε ετσι ειναι αυτα χεχε

    Γιαυτο για να κλεισω κιολας, η μαχη απεναντι στην Τουρκια σε καθε σταδιο πρεπει να γινει σε μικες μικες μαχες σε προσωπικα επιπεδα.

    Lonely

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. " Ο λαός που ξεχνά την ιστορία του, πεθαίνει..". Ευχαριστούμε Τέρας για την υπενθύμιση της τραγικής μέρας. Γιατί άμα τα ξεχάσουμε εμείς, και δεν ασχοληθούμε εμείς για να βρούμε το δίκαιο μας, δεν θα το κάνουν άλλοι για μας.

    Lonely υπάρχουν πολλές όψεις να δούμε οτιδήποτε. Και αρκετές φορές όλοι έχουν δίκαιο με το δικό τους σκεπτικό.

    Για την Τουρκία: λάθος είναι κατ' εμέ η άρση του Βέτο από Κύπρο. Ανεπίτρεπτο λάθος.

    Για την Ελλάδα: Και στο δικό μου μυαλό, όλοι ένα είμαστε. Απλά τα γεγονότα (και οι "φίλοι" μας εξ Βρετανίας) δεν επέτρεψαν να γίνει το αυτονόητο όταν έπρεπε.

    Για εμάς: μακάρι να κρατήσουμε την θέληση για απόδοση του δικαίου ζωντανή για πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πριν αφήσεις ένα σχόλιο σιγουρέψου ότι είναι χρήσιμο διότι:
1. Θα το διαβάσουν και άλλοι
2. Μπορεί να μείνει εδώ για πάντα
3. Κάποια μέρα ίσως το βρούν αρχαιολόγοι