Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Σουηδικές παραξενιές (1)

Οκ, τους Σουηδούς γενικά τους έχω πολύ ψηλά σαν άνθρωπους.
Και ας με κατηγορούν διάφοροι ότι δεν έχω ζήσει ακόμη στη Σουηδία αρκετό καιρό,
ή ας επιμένει η μαμα μου ότι έπαθα σουηδομανία και νομίζω ότι όλα εδώ είναι τέλειο.

Σήμερα παρατήρησα την πρώτη (σοβαρή) σουηδική παραξενιά και γιαυτό την μοιράζομαι μαζί σας.

Ημασταν με το νέο συγκάτοικο στο ΙΚΕΑ (ναι, είναι λίγο παράξενο το αίσθημα να ψωνίζεις από το ΙΚΕΑ ενώ είσαι Σουηδία!) και αφού τελειώσαμε τα ψώνια μας περιμέναμε το λεωφορείο.
Η ώρα ήταν 8, λεωφορείο είχε κάθε μισή ώρα, το ΙΚΕΑ ήταν σε ένα εμπορικό έξω από την πόλη και η θερμοκρασία ήταν στους - 10.
Οπως καταλαβαίνεται είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος στη στάση και όταν ήρθε το λεωφορείο εμείς σταθήκαμε στο τέλος της ωραίας ουράς.
Στα λεωφορεία στη Sundsvall μπορείς να πληρώσεις μόνο με κάρτα του λεωφορείου (''γεμίζεις'' την κάρτα σου στα περίπτερα ασπούμε) ή με πιστωτική. ΟΧΙ ΜΕΤΡΗΤΑ.
Σε μια στιγμή σταματά ο κόσμος να μπαίνει μέσα, και από το τζάμι καταλαβαίνω ότι ο οδηγός εξηγούσε σε μια σουηδέζα 40αρα, που ήταν με τις 25 κορώνες (2,5 ευρώ) στο χέρι ότι δεν μπορεί να της κόψει εισιτήριο γιατί δεν δέχεται μετρητά. Αυτή του λέει ότι δεν έχει πιστωτική, και αυτός της λέει απλά ότι δεν μπορεί να την βάλει μέσα. Το τι εναλλακτική της έδωσε, από τη στιγμή που ήμασταν σε ένα εμπορικό που είχε ήδη κλείσει, στη μέση του πουθενά δεν την άκουσα, αλλά βλέπω την κυρία να βγαίνει από το λεωφορείο σιγοβρίζοντας..

Περνάει δίπλα από όλη την ουρά και ξεκινά να περπατά παράλληλα με τον δρόμο.. Κανένας δεν είπε τίποτα. Μόλις προχώρησε στα 5 μέτρα, τρέχω και της λέω
- Συγνώμη, μπορώ να πληρώσω εγώ με την πιστωτική μου αν θέλετε.
- Αλήθεια? Ορίστε τα λεφτά. (και μου τα δίνει ακριβώς, αφού τα κρατούσε ακόμα στο χέρι). Σε ευχαριστώ πολύ.
- Τίποτα. Σιγά το πράγμα
Και έτσι και έγινε.

Η παραξενιά ποια είναι τώρα.. Οκ.. ο πίσω της, ο παραπίσω της, ή έστω κάποιος από τους 10 Σουηδούς που ήταν μπροστά μας και άκουγαν την συζήτηση, δεν βρέθηκε ένας να της πει να πληρώσει με την κάρτα του? Αφού στο κάτω κάτω έβλεπαν ότι είχε τα λεφτά στο χέρι.. Και φυσικά όλοι είχαν πιστωτική μαζί τους. Σουηδία είμαστε.
Και ακόμα παραπέρα.. Από τη στιγμή που ούτε ένας δεν προσφέρθηκε... Αυτή γιατί δεν ζήτησε από κάποιον να το κάνει? Σηκώθηκε να φύγει να πάει δεν ξέρω κι εγώ που, χωρίς να ρωτήσει κάποιον?

Σουηδοί - Ρομπότ 0-1..

p.s. πριν λίγες ημέρες επιβεβαίωσα ότι οι Σουηδοί αδυνατούν να ρωτήσουν τη μικρή λέξη ''εσύ?'' σε ένα μικρό τυπικό διάλογο του στυλ
- Σπουδάζεις
- Ναι
(και μετά μούγγα.. και αφού καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται να σε ρωτήσει κάτι γυρίζεις κι εσύ μπροστά ευτυχισμένος)
Απλά δεν το γράφω σαν σκορ γιατί θεώρησα ότι ήταν μια καλή φάση, ένα δοκάρι για τα ρομπότ..

5 σχόλια:

  1. Eμένα μου είχε κάνει εντυπωση το εξης: Είμαι στη σουηδια σε μεγαλο σουπερ μαρκετ με 2 καροτσια τιγκα. Πίσω μου κυρία με 1 πακετο ρυζι. Την κοιτάζω και της λέω "Πέρασε μπροστά". Με κοιτούσε λες και της χάρισα μονόπετρο. Να μη πω για τα ευχαριστώ που ξεστόμισε! Ρομποτ. Καλά το είπες. Δεν παρεκλίνουν από το μπούσουλα με την καμία!

    Καλημέρα τερατάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα ξενιτεμένη! Καταγράφω την παρατήρηση σου, και τη μέρα που θα είμαι εγώ με ένα πακέτο ρύζι και μπροστά μου κάποιος Σουηδός με 2 καρότσια γεμάτα τίγκα, αν με αφήσει να περάσω μπροστά, θα τον ενημερώσω ότι σκόραρε για τους Σουηδούς.

    Καλά να περνάς και περαστικά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το «Τέρας»: Ουδέποτε θα σκοράρεις, όχι γιατί κανείς Σουηδός δεν θα σε αφήσει να περάσεις μπροστά του, αλλά γιατί δεν πρόκειται να βρεις μπροστά σου, ποτέ Σουηδό με 2 καρότσια τίγκα!
    Για την «Γαμάει και Δέρνει»: Μήπως είναι καιρός να αλλάξουμε αγοραστικές συνήθειες; (Έτσι για να αλλάξουμε τον μπούσουλα μας;) Στο κάτω κάτω, δεν περιμένουμε να αρχίσει και κανένας πόλεμος για να στοιβάζουμε!
    Για όλους: Κάποτε περπατώντας σε ένα γεμάτο από κόσμο πεζοδρόμιο στο Λονδίνο ακόμα λίγο να σκοντάψω πάνω σε ένα άστεγο που μεθυσμένος βρισκόταν φαρδύς πλατύς κάθετα στο πεζοδρόμιο και αίμα έτρεχε από το κεφάλι του . Ο κόσμος τον δρασκέλιζε περνώντας από πάνω του και όλοι συνέχιζαν βιαστικά. Τον δρασκέλισα και εγώ (είχα χρόνια στη ξενιτειά και μερικές συνήθειες τις είχα «κολλήσει») αλλά μόλις το έκανα πισωγύρισα κάτι δεν μου «πήγαινε», (το ελληνικό φιλότιμο και ανθρωπιά;) τον σήκωσα από τις μασχάλες (ο κόσμος πηγαινορχότανε, κανείς δεν βοηθούσε), τον έσυρα και τον ακούμπησα με την πλάτη του στο τοίχο. Ένοιωσα καλύτερα, υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή μου και συνέχισα για δουλειά.
    Λίγα χρόνια πριν, επισκέπτης στη Αθήνα (γεννητούρια του Ψηλού υποψήφιου πατέρα) περπατούσα στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κάποιος με φορτηγό προσπερνάει λίγο άξεστα ένα ΙΧ, ο οδηγός του ΙΧ αναπτύσσει, προσπερνά το φορτηγό και σταματά μπροστά του (στη μέση του δρόμου παρακαλώ), κατεβαίνει από το αμάξι, κατεβαίνει και ο οδηγός του φορτηγού. Μετά από την συνήθη φρασεολογία (μαλ κ δε γαμ) ήρθαν στα χέρια εν μέσω των κορναρισμάτων των άλλων οδηγών που ανέβαζαν την ατμόσφαιρα στα ύψη σαν ιαχές του πλήθους. Κούνησα το κεφάλι μου, ντράπηκα για την καταγωγή μου, γύρισα την πλάτη μου και έφυγα ευτυχής που σπούδαζα στο Λονδίνο.
    Το ηθικό δίδαγμα από αυτές τις δύο ιστοριούλες δικό σας, μπορείτε αν θέλετε να το μοιραστείτε μαζί μας κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. wonder boy

    Κατ'αρχην μη βιάζεσε να βγαλεις συμπερασματα. Η φράση "με 2 καροτσια τιγκα" δε σου λέει απολύτως τίποτα εσένα. Μπορεί για εμένα να ηταν τα ψώνια για τους επόμενους 3 μήνες ή μπορεί και να ήταν ψώνια για να δωθουν κάπου που έπρεπε να δωθούν. Γι'αυτο μην διχνεις τοση ευκολια στην παροχή συμβουλών όταν δεν ξέρεις πραγματικά τι συμβαινει. Γιατι απο την άλλη κι εγω θα μπορούσα να πω πως αντι να σηκώσεις τον άστεγο και να τον ακουμπήσεις στον τοίχο θα μπορούσες να τον πας σε κάποιο καταφύγιο αστεγων. Με την ιδια ευκολία λοιπόν κι εγω θα έλεγα "Μήπως είναι καιρός να δώσουμε όσο μπορει ο καθένας λύση στο πρόβλημα του διπλανού και όχι απλά να τον μετακινούμε για να πάψουμε να σκοντάφτουμε πάνω του?". Αυτα με όλη την καλη διάθεση ειλικρινα!

    Όσον αφορά το "ηθικό δίδαγμα" που λες...λυπάμαι μα δεν υπάρχει. Ή μάλλον υπάρχει αλλά είναι πολλά. Γιατί η "ηθική" του ενός είναι διαφορετική από του άλλου. Κι έτσι ο καθενας μας βγαζει τα συμπερασματα του και τα κραταει για τον εαυτο του. Γιατι και πάλι δυστυχώς το ελληνικό γωνίδιο που κουβαλάμε όλοι μεσα μας είναι πολύ ισχυρό και στις 99% των περιπτώσεων μας οδηγεί σε αντιπαραθέσεις και βιαστικά συμπεράσματα όπως καλή ωρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γ & Δ
    "Κατ' αρχήν μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα". …δεν έδωσα συμβουλή σε κανένα, προβληματισμό πρόσφερα εξ ου και ο πληθυντικός , εμείς οι Έλληνες (και εγώ μέσα). "Έτσι για να αλλάξουμε τον μπούσουλα μας;".Αυτοσαρκασμός, αυτοκριτική, όπως θέλεις πες το.

    Συμφωνώ για το ειδικό "ελληνικό γονίδιο που κουβαλάμε όλοι μέσα μας" ότι "είναι πολύ ισχυρό" διερωτώμαι αν ποτέ θα το δαμάσουμε!! Όποιος το καταφέρνει διακρίνεται από ένα είδος ευφυΐας που οι Αγγλοσάξονες το ονομάζουν emotional intelligence. It is up to every and each one of us to master it!

    Διαφωνώ με την άποψη "ο καθένας μας βγάζει τα συμπεράσματα του και τα κρατεί για τον εαυτό του" διότι ο διάλογος (συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων) και ο προβληματισμός ήταν και είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής φυλής. Πήγαιναν καθημερινά στην (αρχαία) αγορά κάπως όπως εμείς στα social media .. .όπως "καλή ώρα" :)
    "Αυτά με όλη την καλή διάθεση ειλικρινά"!
    Απολογίες στο τέρας που καταχραστήκαμε την φιλοξενία του ή τουλάχιστον απο μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πριν αφήσεις ένα σχόλιο σιγουρέψου ότι είναι χρήσιμο διότι:
1. Θα το διαβάσουν και άλλοι
2. Μπορεί να μείνει εδώ για πάντα
3. Κάποια μέρα ίσως το βρούν αρχαιολόγοι